Artikkeliarkistomme

Yhteystietomme

JM Pool Cues

045 277 8527
info@jmpoolcues.com
www.jmpoolcues.com

Y-tunnus: 1468509-8

Postiosoite:
JM Pool Cues
Säästäjänkatu 9 G 45
33840 TAMPERE

Yhteyshenkilö:
Mika Salonen
045 672 6722
mika@jmpoolcues.com

11.10.2021

Oma biljardipöytä oiva investointikohde

Jokainen biljardinpeluulle todenteolla sydämensä menettänyt eli lajista enemmän kuin paljon innostunut on varmasti miettinyt, olisiko omaan kotiin mahdollista hankkia biljardipöytä. Olisi niin kätevää, jos ei tarvitsisi lähteä biljardisalille tai muuhun pelipaikkaan voidakseen treenata kaikessa rauhassa lyöntejä ja pallojen pussitusta tai pelata kaveriporukalla ja hioa taktiikkaa.

Lähes yhtä usein kuin oma biljardipöytä on mielessä, tulee vastaan haasteita. Ensimmäinen haaste on se, että biljardipöytä vaatii tilaa. Pitää ratkaista, minkä kokoinen biljardipöydälle tarkoitettu tila on ja miten iso pöytä tilaan mahtuu. Kaikilla kun ei ole tilavaa kartanoa, jonka eteläsiiven sisustukseksi biljardipöydän voisi sisustuselementtinä hankkia. Useinkaan tilaa ei ole täysimittaiselle biljardipöydälle, jos puhutaan ihan tavallisesta asunnosta tai talosta, ellei sitten ole erikseen tehty biljardihuonetta.

Mihin biljardipöytä mahtuu ja sijoitetaan?

Pelimukavuuden kannalta tärkeää on huomioida, että pöytä on tarkoitukseensa sopiva ja sille on tarpeeksi tilaa. Biljardipöydän ympäriltä on mahduttava lyömään siten, etteivät keppien päät kolise seiniin. Keppejä on pitempiä ja lyhyempiä, mutta säännöt määrittävät vähimmäispituuden. Esim. Pirkanmaan Pool-liigassa mestaruussarjassa pelitilaa vaaditaan 150 cm pöydän ympärillä ja muilla sarjatasoilla riittää, jos ja kun pystyy lyömään sääntöjen mukaisella kepillä. Karkeasti sanottuna pöydän ympärillä on hyvä olla pari metriä tilaa. Tarkempi mitoitus esim. 8-jalkaisesta pöydästä ja sen vaatimasta tilasta löytyvät Dimensions.comista.

Kun on varmistettu, että tilaa pöydälle on riittävästi, on valittava tarpeisiin sopiva ja pelitilaan kuljetettavissa oleva biljardipöytä. Myös pöydän monikäyttöisyys tai siirreltävyys kannattaa huomioida, mikäli biljardiharrastus uhkaa haukata yhteisen kodin sisustuksesta liian suuren osan. On olemassa erilaisia suojakansia ja -levyjä, joilla biljardipöytä saadaan haluttaessa toimimaan vaikkapa lisätasona. Tärkeää on kuitenkin huomioida, etteivät pöydän päällä tehtävät aktiviteetit ole vaaraksi biljardipöydän veralle.

Biljardipöydän siirreltävyyteen vaikuttavat olennaisesti pöydän rakenne ja käytetyt materiaalit. Jos pöytä on kilpatasolle tarkoitettu, kivitasolla varustettu ja runko tukevaa tekoa, pöytä painaa useita satoja kiloja, mikä asettaa omat vaatimuksensa siirtämiselle ja myöskin lattialle. Mitä paksummat kivilevyt, sitä tukevampi ja raskaampi pöytä. Pöydän kivilevyjä ei niin vaan siirrelläkään, joten pöytä on järkevintä pitää siinä kohdassa, mihin se alun perin asennetaan. Näin biljardipöytä pysyy paremmin suorassa ja pallot vierivät suoraan eikä pelipöytä ns. vedä. Jos lattia ei ole tasainen, varsinkin silloin on syytä varmistaa, että pöydässä on säädettävät jalat.

Jos puhutaan lastu- tai MDF-levyllisistä pöydistä, kilpapelaamiseen ne eivät sovellu. Usein nämä enemmän leluiksi kuin täysiverisiksi urheiluvälineiksi luokiteltavat pöydät ovat jaloistaan taitettavia, jolloin ne saa tarvittaessa sivuun tai sängyn alle tilaa viemästä. Ikävä kyllä pöytätaso ei pysy suorana, jos pöytää siirrellään tai sen kantavat rakenteet eivät ole tukevaa tekoa. Myös se, ovatko puuosat lakattuja vaiko laminoituja, vaikuttaa kestävyyteen. Paljas lakattu puu ei kestä kolhuja, kun taas laminoitu pinta kestää käyttöä paljon paremmin.

Mitä biljardipöydät sitten maksavat?

Käytettyjen kivitasoisten biljardipöytien hinnat vaihtelevat pöydän koosta riippuen muutamasta sadasta eurosta pariin tuhanteen euroon. Kevyempiä taitettavia biljardipöytiä saa käytettynä jopa alle sadalla eurolla. Uudet ammattilaistason biljardipöydät maksavat tuhansia euroja, joten tässäkin investointikohteessa on laaja skaala valinnanmahdollisuuksia. Periaatteessa biljardipöydät ovat vaikkapa osakesijoittamiseen verrattavia sijoituksia, sillä laadukkaat pöydät kestävät käyttöä useita vuosikymmeniä ja säilyttävät hyvin arvonsa. Merkkipöytä on aina merkkipöytä.

Vaikka pöytä itsessään olisikin edullinen, voi biljardipöydän hankinnan loppusumma kuitenkin yllättää. On hyvä pitää mielessä, että biljardipöydän kuljetus ja asennus maksavat nekin. Mahdollinen valaisin maksaa ja sen tiimoilta mahdollisesti sähkömieskin. Jotta pelaaminen on mahdollista, tarvitaan vielä pelivälineet. Pallot, kepit, apukepit eli restit ja muut pelivälineet kasvattavat laskun loppusummaa.

Biljardipöydän kuljetus on syytä suunnitella etukäteen ja erittäin, erittäin tarkasti. Varsinkin hissittömissä rakennuksissa kivipöydät saattavat aiheuttaa päänvaivaa ja harmaita hiuksia. Kivipöytien kuljettaminen ilman hissiä ja minkäänlaisia portaita pitkin on hankalaa. Senpä takia läheskään kaikki muutto- ja kuljetusfirmat eivät suostu kuljettamaan kivipöytää ja sen painavia kivilevyjä. Jos suostuvat, niin eivät perille ala- tai yläkertaan asti. Tai jos suostuvat siihenkin, ovat tarjotut kuljetushinnat kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Kannattaa siis tutkia eri kuljetusvaihtoehtoja ja kilpailuttaa biljardipöydän kuljetus, sillä varsinkin pöytää ulkomailta hankittaessa kuljetuksen hinta voi olla monta kertaa enemmän kuin itse biljardipöydän arvo. Tuollaisia summia ei luonnollisestikaan kannata kuljetuksesta maksaa. Se, mistä kannattaa maksaa, on laatu ja ammattitaito. Osaamattomissa käsissä kivilevyt voivat haljeta ja muut pöydän osat vahingoittua.

Kun biljardipöytä sitten vihdoin ja viimein saadaan pelitilaan asti, pöytä on asennettava ja mieluusti ammattilaisen toimesta. Pelimukavuudesta ei kannata tinkiä vaan verka, pallot, kepit ja muut kannattaa valita huolella ja ostaa kerralla tunnettujen valmistajien tuotteita. Sitäkin voi miettiä, voisiko pelitilan lattian saada matoilla sellaiseksi, etteivät pöydältä pois lentävät pallot kolhiintuisi lattialle joutuessaan. Valaisimia on monenlaisia. Saatetaan tarvita pallopesurikin. Kun hankinnat on tehty, ei muuta kuin pelaamaan!

Yhteistyökumppaneitamme

Resulttia Software on kansainvälisesti toimiva yritys, joka keskittyy Microsoft Windowsissa toimiviin apuohjelmiin, työkaluihin ja muihin ohjelmistoihin, jotka tunnetaan maailmanlaajuisesti helppokäyttöisyydestään ja tehokkuudestaan.

Resulttia Solutions on urheiluseurojen ja yritysten toiminnan kehittämiseen erikoistunut innovatiivinen ohjelmistoalan yritys, joka suunnittelee ja toteuttaa tietokoneohjelmistoja, Internet-palveluita ja huippuunsa viritettyjä välineitä uusille metriluvuille pyrkiville yrityksille, yhdistyksille ja urheilijoille.

Resulttia Sportswear on tekstiilien jälleenmyyjä, joka toimittaa urheiluseuroille, yhdistyksille, yrityksille ja yksityisille T-paidat, pikeet, colleget, takit, housut ja muut tekstiilit omalla logolla ja tekstillä — tai ilman niitä.

Copyright © 2009-2024 JM Pool Cues